A tavaszi fáradság

A szürke tél végére nincs ember, aki ne vágyakozna némi napfény, meleg, és vibráló színek után. Aztán mikor végre megérkeznek, minket csak húz az ágy. Ásítozunk és úgy érezzük, hogy egyszerűen nem bírjuk kialudni magunkat. Na, de miért is van ez?

Esetükben ez egy valós probléma, mely komoly energia- és koncentrációhiánnyal valamint sok egyéb kellemetlen tünettel jár. A jelenség általában a tavasz első heteiben jelentkezik a mindennapi ciklus megváltozása miatt, mely egyes embereknél felboríthatja az endorfin, a szerotonin, és a melatonin háztartást. A hosszú, ingerszegény téli hónapok zöldség-, gyümölcs-, és mozgáshiánya indukálja ezt a kémiai folyamatot, mely testi és lelki fáradtságban, a kedvetlenség és az ingerlékenység érzetében tetőzik.

Tegyünk ellene reggelente!
Az energiadús reggeli – mely rendkívül fontos az új nap megkezdéséhez – segíthet a tavaszi fáradtság tüneteinek leküzdésében. A reggeli menübe olyan ételeket válasszunk, melyek tartalmaznak szénhidrátokat, fehérjéket, zsírokat és vitaminokat.

Méhpempőre fel!
Ez a táplálékkiegészítő A, B, C, E vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, aminosavakat, antibakteriális és gyulladásgátló hatású telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Serkenti a szervezet védekezőrendszerét, energiát ad, csökkenti a fáradtság érzetét, növeli a fizikai és mentális ellenállóképességet. Vigyázat: penicillinre és méhcsípésre allergiásoknak sajnos tilos fogyasztaniuk!

Torna és pihenés!
A rendszeres mozgásra szükségünk van, általa több endorfin termelődik. Egy kis testmozgás segítségével könnyebben búcsút inthetünk a kedvetlenségnek javulhat a hangulatunk, és az elalvás is jobban fog menni. A napi hét-nyolc óra alvás segíthet alkalmazkodni testünknek a változásokhoz. Igyekezzünk megközelítőleg azonos időben lefeküdni és figyeljünk rá, hogy a hálószoba ne legyen túl meleg, szellőztessünk egyet lefekvés előtt!

Dr. Hagymási Krisztina

Gasztroenterológus

Rendelési idő:
Kedd 17:00-19:00

Dr. Barta Ivett

Szemészet

Rendelési idő:
Csütörtök: 8:00-12:00

Dr. Tóth Gábor

Szemészet

Rendelési idő:
Kéthetente szerda: 16:30 – 20:00

Dr. Aradi Gabriella

Neurológia

Rendelési idő:
Péntek 18:00 – 20:00

Dr. Bata Anikó

Urológia

Rendelési idő:
Hétfő: 16.00 – 20.00

Dr. Békeffy Magdolna

Belgyógyászat

Rendelési idő: 
Csütörtök: 8:00 – 12:00

Dr. Bodnár Zsuzsanna

Ultrahang

Rendelési idő: 
Kedd: 15:00-18:00
Csütörtök: 08:00-12:00
Péntek: 08:00-12:00

Dr. Bognár Zoltán

Nőgyógyászat

Rendelési idő: 
Kedd 15:00-19:00

Dr. Dér János

Urológia

Rendelési idő:
Csütörtök: 07.30 – 11.00

Dr. Dinnyés Mária

Bőrgyógyászat

Rendelési idő:
Kéthetente kedd: 08:40-12:00
Szerda: 14:30-16:30

Időpont foglalása

Lépjen velünk kapcsolatba!

Könnyedén elérhet bennünket telefonon, e-mailben, vagy akár személyesen is.